Jak gotować brokuły

Zielone warzywa nie są lubiane przez dzieci, tak naprawdę nie wiedzieć dlaczego. Przecież są naprawdę smaczne, ale gdy dziecko widzi zielony groszek, czy brokuły na talerzu, z obrzydzeniem go odsuwa od siebie twierdząc, że nie będzie tego jadł. Na szczęście jedne z tych warzyw, jakim są brokuły ma bardzo wielu zwolenników wśród osób dorosłych.

Dlaczego warto jeść brokuły?

Jak gotować brokułyBrokuł to odmiana kapusty warzywnej, zwany też pod nazwą kapusty szparagowej, chociaż nie jest to popularna nazwa. To warzywo ma bardzo dużo witamin i składników odżywczych, jest to ogólnie jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, więc warto po nie często sięgać. doskonale smakuje zarówno samo, jak i w towarzystwie innych warzyw. Tak jak wcześniej wspomniałam, brokuły to skarbnica witamin, takich jak przede wszystkim witamina C, więc warto jeść go w okresie jesienno-zinowym, kiedy zachorowanie na grypę jest największe, poza tym witamina K i A, a także niacyna czy kwas foliowy, także mogą sięgać po nie panie, które planują dziecko, bądź się go spodziewają. A co jeszcze jest cennego w tym zielonym warzywie? Wapń, który jak wiadomo chroni nasze zęby i kości, czy magnez, który pomaga osobom borykającym się z anemią.

Jak gotować brokuły?

Przygotowanie posiłku nie wymaga wiele trudu i pracy, jak gotować brokuły chyba wszyscy wiedzą, ale warto poczytać o tym w internecie, lub zapytać kogoś, kto często przygotowuje potrawy z tego pysznego warzywa. Oczywiście najpierw go myjemy pod bieżącą wodą, następnie odcinamy od jego łodygi różyczki. Łodygi nie wyrzucamy, jest równie smaczna, kroimy ją w plasterki, albo drobne kawałki. Gdy już to zrobimy, czas na wrzucenie brokuła do wody, która powinna być zagotowana i lekko posolona. Gdy ponownie się zagotuje, trzymamy je od dwóch do trzech minut, nie więcej. Jeżeli oczywiście mamy duże kawałki brokuła, albo gotujemy go w całości, wtedy ten czas jest dłuższy, wygodniej więc pokroić go i gotować w krótszym czasie.

Poza tym wygodniej sprawdzić czy jest już gotowy, wyjmując kawałek łodygi. Po tej chwili ponownego zagotowania, brokuły odcedzamy i zalewamy bardzo zimną lodowatą wręcz wodą. Dzięki temu nasze warzywa zostawią na sobie piękny zielony kolor. Można w tej wodzie je zostawić na mniej więcej jedną minutę. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak je odcedzić i podać w ulubionej postaci. Można również ugotować je na parze, wtedy musimy ułożyć je na sitku nad gotującą wodą i tak gotują się mniej więcej pięć minut. Po tym czasie hartujemy zimną wodą i są już gotowe do spożycia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here