Jak suszyć grzyby?

Sezon grzybowy w pełni. Jak kraj długi i szeroki tysiące rodaków wyrusza o poranku do lasu. Wyposażeni w wiadra, kosze i noże spacerują godzinami i szukają okazów grzybów, które potem wykorzystają w kuchni do przyrządzenia smacznych dań, albo sprzedadzą je w najbliższym punkcie skupu. To popularne w Polsce hobby ma charakter powszechny, żeby nie powiedzieć masowy. Większość rodaków lubi zbierać grzyby, ale nie wszyscy wiedzą jak to robić. Grzyby powinny być ścinane po wykręceniu z podłoża i układane w koszykach. Ważne jest, aby zbierać tylko te gatunki, co do których nie mamy żadnych wątpliwości. W polskich lasach jest wiele gatunków grzybów niejadalnych oraz całkiem liczna grupa grzybów trujących. Niejadalne są albo niesmaczne, twarde, albo mogą wywołać lekkie zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Grzyby trujące zabijają, albo zostawiają trwały uszczerbek na zdrowiu. Muchomor zielonawy jest, jak twierdzą ci, którzy cudem przeżyli jego konsumpcję, bardzo smaczny w smaku, ale niebezpieczny dla ludzkiego organizmu. Zjedzenie jednego kapelusza tego muchomora może zakończyć się śmiercią. Zebrane w lesie kurki, prawdziwki (borowiki), rydze, podgrzybki, kanie, zielonki, opieńki wykorzystujemy w naszych kuchniach do przygotowania niezwykle smacznych potraw. W trakcie sezonu grzybowego robimy potrawy z grzybów świeżych. Na zimę grzyby kisimy, mrozimy, marynujemy lub suszymy.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?Suszenie nadaje grzybom niepowtarzalny smak i zapach. Aby uzyskać ten efekt trzeba wiedzieć jak suszyć grzyby. Do suszenia nadają się przede wszystkim gatunki mające na spodniej stronie kapelusza rurki, które są połączone z miąższem kapelusza i mają inny kolor. Grzyby z blaszkami nie są do suszenia wykorzystywane. Suszyć można osobniki i młode i stare – większe, dojrzałe owocniki mają po wysuszeniu zapach bardziej intensywny, pełniejszy niż owocniki młode. Te ostatnie lepiej wykorzystać do marynowania lub kiszenia. Grzyby przeznaczone do suszenia należy starannie oczyścić. Nie wolno ich myć! Nasiąknięte wodą będą się suszyły bardzo długo i znacznie stracą na swojej wartości. Do czyszczenia można użyć wilgotnej miękkiej ściereczki i pędzelka. Czyste grzyby układamy w miejscu, w którym będą się suszyć. Jeśli jest to piekarnik, to całe kapelusze kładziemy na sitach lub blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Suszymy w uchylonym piekarniku w temperaturze nie wyższej jak 60-70 stopni.

Do suszarki elektrycznej wkładamy grzyby pokrojone na mniejsze kawałki – grubsze plastry. Suszarka ma automatyczny sposób ustawiania temperatury, wystarczy tylko ją włączyć i ustawić w opcjach suszenie grzybów. Wysuszone grzyby można przechowywać nawet dwa lata. Warunkiem jest szczelność pojemników. Susz grzybowy może zniszczyć wilgoć oraz niektóre owady, np. mole spożywcze.

Przepisy na dania z grzybami

Poniżej przedstawiamy kilka przepysznych dań, do użycia których niezbędne będą oczywiście grzyby. Zapraszamy do gotowania i konsumowania!

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z grzybami to obowiązkowe danie na każdej polskiej wigilii. Aby je przygotować będziemy potrzebowali bulion , grzyby, mąkę, mleko, masło, białą kapustę, cebulę, czosnek oraz przyprawy. W garnku należy podgrzać masło z mlekiem oraz doprawić do smaku. Mieszamy to z mąką i wyrabiamy ciasto. W tym samym czasie grzyby należy zagotować w bulionie. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, kapustę oraz czosnek. Dokładamy do tego zagotowane wcześniej grzyby i jeszcze chwilę gotujemy. Ciasto należy cienko rozwałkować i przygotować z nich pierogi, które wypełniamy zagotowanym farszem. Gotujemy je w posolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Gotowe!

Krokiety z grzybami

Aby przygotować pyszne krokiety z grzybami będziemy potrzebowali oczywiście suszone grzyby, bulion, cebulę, ciasto do naleśników oraz panierkę. Opcjonalnie możemy także przygotować sos z pieczarek, cebuli, oleju i przypraw. Umyte grzyby gotujemy wraz bulionem. Posiekaną cebulę należy zeszklić na rozgrzanej patelni. W międzyczasie musimy oczywiście przygotować naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta. Gotowe naleśniki smarujemy farszem z grzybów oraz panierujmy i smażymy. Przygotowujemy sos z pieczarek, cebuli i przypraw. Na koniec gotowe krokiety polewamy przygotowanym sosem.

Grzyby z patelni

Grzyby z patelniJest to chyba jedno z najprostszych dań z grzybami w roli głównej. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali grzyby leśne, śmietanę 18%, cebulę, masło i przyprawy. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy cienko pokrojoną cebulę i dodajemy tak samo poszatkowane grzyby. Do całości dodajemy przyprawy według smaku. Pod koniec danie zalewamy śmietaną przez cały czas mieszając. Na koniec możemy także dodać pietruszkę. Podajemy dowolnie choć najlepiej smakuje to danie wraz z plackami ziemniaczanymi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here