Jak ugotować kalafior

Kalafior – białe warzywo, należące do rodziny kapustowatych. Któż z nas nie lubi go latem ugotowanego z dodatkiem gorącej bułki tartej i masła? Chociaż niestety, tak jak jest uwielbiany przez dorosłych, dzieci z kwaśną miną patrzą w talerz na to pyszne i zdrowe warzywo. Posiada bardzo wiele cennych witamin oraz minerałów, między innymi witaminę c, A, K, a także wapń, fosfor czy żelazo. Jest to więc skarbnica zdrowia dla wielu osób w każdym wieku, zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Pomaga w anemii, jest wręcz idealny dla cukrzyków, oraz dla kobiet, które spodziewają się dziecka. Jest więc bardzo uniwersalnym, a przy tym bardzo smacznym i wdzięcznym warzywem.

Jak ugotować kalafior?

Jak ugotować kalafiorMimo, że bardzo dużo osób lubi to białe warzywo, na pewno znajdzie się grupa, która nie do końca wie, jak ugotować kalafior, aby składniki odżywcze, które się w nim znajdują zostały na swoim miejscu, a samo warzywo nie było zbyt miękkie i gąbczaste. Aby dobrze i prawidłowo ugotować kalafior, najpierw musimy zagotować wodę, dodając do niej dwie-trzy łyżeczki soli oraz łyżeczkę cukru, to pozwoli na pozbycie się gorzkawego posmaku, jaki lubi mieć to warzywo. Gdy woda się zagotuje, powoli wkładamy pokrojony kalafior (Należy pamiętać o tym, żeby go przedtem dokładnie umyć) i czekać około dziesięciu minut, aż będzie miękki, ale nie aż tak. Po kilku minutach możemy to sprawdzić, biorąc na widelec jeden kawałeczek.

Kiedy jest już dobry, odcedzamy go i hartujemy pod bardzo zimną wodą, możemy w niego zostawić na małą chwilkę, wtedy zostanie ta chrupkość, którą ma w sobie kalafior. Jeżeli chcemy go ugotować w całości i tak podać, to musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ będziemy musieli poczekać około dwudziestu – dwudziestu pięciu minut, aż będzie dobry, dlatego warto włożyć go do garnka szybciej i w tym czasie przygotować resztę rzeczy na obiad. No i po chwili możemy go wykładać na talerz.

Jak spożywać kalafiora?

Jeżeli lubią osoby, które mają czasem kłopoty z żołądkiem, nie powinni go jeść wieczorem, czy w nocy, ponieważ jest to warzywo ciężkostrawne i najlepiej je spożywać w ciągu dnia. Jeżeli chcemy, aby ładnie nam się w żołądku trawił i nie powodował gazów, bo jest to niestety warzywo gazotwórcze, najlepiej podawać je z kminkiem, albo koprem. Kalafior to bardzo cenne warzywo, które na stałe powinno zagościć na naszych stołach, nie tylko od święta i w lecie, bo jeżeli mamy dostęp do świeżych, możemy je pokroić i zamrozić i również zimą cieszyć się z tego cudownego warzywa.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here