Nie masz pomysłu, co zrobić na obiad. Każdy z nas boryka się z tym problemem. Każdy chce pysznym obiadem zadowolić rodzinę, a tu nic nie przychodzi do głowy. Chcesz, by było to coś zaskakującego, a zarazem każdemu smakowało. Ja znalazłam świetne rozwiązanie tego problemu.

Jakie składniki potrzebne są do zrobienia gulaszu?

Jak zrobić gulaszKiedy już naprawdę nie wiem co zrobić na obiad, serwuję mojej rodzinie pyszny gulasz z kaszą bulgar. Jak zrobić gulasz, który zadowoli i współmałżonka i dzieci? Który będzie szybki w przygotowaniu, a zarazem pyszny. Taki, który zniknie w mgnieniu oka z talerzy. Po którym nikt nie będzie marudził, że się nie najadł. Zdradzę wam mój przepis na to przepyszne danie. Do zrobienia gulaszu będziemy potrzebować:

  • niedużą brytfannę, lub też inne naczynie z pokrywką (może to być nawet garnek),
  • kostkę bulionową wieprzową lub też wołową,
  • mięso wieprzowe, są już w sklepach gotowe porcję gulaszowe (ja z takich korzystam)
  • 2 większe cebule,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • koncentrat pomidorowy,
  • pieczarki,
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, ostrą paprykę.

Kiedy już uzbieramy te wszystkie składniki, możemy brać się za gotowanie gulaszu.

Jak zrobić gulasz?

Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, jest umycie mięsa. Kroimy je w dość dużą kostkę, chyba że dostaliśmy już porcjowane mięso to po prostu podsmażamy je na odrobinie oleju, tak by się pięknie przyrumieniło. Kiedy mięso nabrało już rumieńców, siekamy cebulę w tak zwane piórka i dorzucamy do mięsa. Następnie kroimy pieczarki w plasterki, tych nie za dużo. Je również dodajemy do mięsa. Pieczarki puszczą trochę wody więc na razie nic nie będziemy podlewać. Kroimy paprykę w kostkę, dość dużą i również wrzucamy do brytfanny.
Dodajemy przyprawy, do smaku. 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka ostrej papryki, pieprz i sól. Teraz rozrabiamy pół kostki bulionową, w gorącej wodzie i podlewamy tym nasz gulasz, by się nie przypalił. Gotujemy do czasu aż mięso nam zmięknie.

Na sam koniec dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę gotujemy, by wszystko się zmieszało. W ten sposób powstał, więc nasz pyszny gulasz, który wszyscy chętnie zjedzą. Taki gulasz można podawać na wiele sposobów. Można jeść go po prostu zagryzając chlebem, czy bułką, lub też zjeść z kaszą każdego rodzaju, albo z ryżem. Lub też z ziemniakami, jeśli ktoś lubi. Tak więc jest to dobre rozwiązanie dla tych, którzy na co dzień mają koncert życzeń, gdzie każdy zjadłby coś innego. Tym dogodzą każdemu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here