Jak zrobić rosół?

Gotowanie to jedna z czynności, która spędza sen z powiek kobietom i mężczyznom. Nie wszyscy z na s lubią i potrafią gotować.
Dla jednych to czynność, podczas której odpoczywają i relaksują się. Inni tracą podczas przyrządzania posiłków odczuwają notoryczne zmęczenie i zniechęcenie. Nie lubią tego zajęcia, męczy ich i zawsze doprowadza do frustracji. Bez względu na motywy, jakie nami kierują gotować musimy, bo przecież jeść trzeba. Nie każdego z nas stać na codzienne jadanie w restauracjach czy zatrudnianie pomocy domowej. Często jesteśmy zmuszeni założyć fartuszek kuchenny i zabrać się do roboty.
Gdy przychodzi zimowa pora, nasze menu obfituje w posiłki bardziej kaloryczne, które zapewniają naszym organizmom wiele kalorii i energii.

Jak zrobić rosół?Jedną z często gotowanych potraw okresie jesiennozimowych jest uwielbiany przez wszystkich rosół. To zupa pożywna, rozgrzewająca i smakująca większości ludziom. Polecana dla słabszych i chorych a także dla małych dzieci. Nie ma chyba niczego lepszego, niż talerz rozgrzewającego, pysznego rosołu w zimny i ponury dzień.
Ale jak zrobić rosół? Jak przygotować tę pyszną zupę?

Jak zrobić rosół?

Zacznijmy od zakupów. Musimy kupić świeże mięso na rosół, warzywa i przyprawy.Możemy użyć drobiu, wołowiny lub też zastosować połączenie mięsa drobiowego z wołowym. Taki mix zapewnia naszemu rosołkowi pyszny smak. Z warzyw przyda się por, marchew i natka pietruszki. Przynosimy te zakupy do domu i zabieramy się za gotowanie.

Musimy nastawić rosół wcześniej, bo jego gotowanie trwa kilka dobrych godzin. Im dłużej się gotuje, tym lepszy jest jego smak. po włożeniu do garnka mięsa i wlaniu wody gotujemy przez chwilę wszystko razem, aż do pojawienia się widocznych szumowin w garnku. Pierwszą wodę po gotowaniu mięsa zwykle odlewamy, bo te szumowiny nie wyglądają zbyt estetycznie i lepiej je po prostu wylać. Myjemy garnek i ponownie napełniamy go mięsem i tym razem dodajemy warzywa.

Tak przygotowane gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin.W między czasie dosalamy i dopieprzamy według własnego uznania. Przez tych kilka godzin nasz rosół na bierze smaku i będzie gotowy do spożycia. Nie musicie obawiać się, że wasza zupa nie będzie smaczna, każdy tak naprawdę wie, jak zrobić rosół, bo to prosta i nie wymagająca żadnych skomplikowanych czynności do wykonania zupa.

Jej delikatny smak i aromat, spowoduje, że nasi domownicy nie poprzestaną na jednym talerzu, a małe niejadki na pewno zasmakują w tej potrawie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here