Wielu z nas w ostatnim czasie, stało się amatorami zdrowej żywności. Jak wiadomo z doświadczenia, najzdrowsze jedzenie to takie, które przyrządzimy sami we własnym domu. Jeżeli lubimy potrawy, które zawierają majonez bądź sos na bazie majonezu, takie jak sałatki, jajka z majonezem, różne wędliny z dodatkiem np. sosu tatarskiego, warto zapoznać się z przepisem, który jasno przedstawia jak zrobić majonez?

Co będzie potrzebne do zrobienia majonezu?

Jak zrobić majonezKażda osoba, która nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez majonezu, czy też domowej imprezy z przystawkami z majonezowymi dodatkami, aby wypaść jak najlepiej w oczach bliskich, sklepowy majonez zastąpi swoim domowym. Majonez, który zrobimy sami nie tylko jest smaczniejszy od kupnego, ale przede wszystkim jest naturalny i nie zawiera żadnych konserwantów, ani substancji odpowiadających za jego gęstość. Otóż, aby wykonać idealny majonez z domowych składników potrzebne będą następujące składniki: 2 żółtka, 200 ml oleju słonecznikowego, pół łyżeczki soli, łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego), 1/3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki ostrej musztardy, pieprz do smaku. Należy pamiętać, aby domowy majonez się udał, składniki, których będziemy używać do jego wykonania powinny mieć temperaturę pokojową, a jajka muszą być jak najbardziej świeże. Przed użyciem trzeba je dokładnie umyć, bądź sparzyć.

Jak zrobić majonez?

Jeśli wiemy już jakie składniki będą nam potrzebne, musimy teraz poznać metodę zrobienia majonezu krok po kroku. Żółtka jaj wbijamy do pojemnika od blendera, dodajemy sól, sok z cytryny oraz musztardę. Zaczynamy wszystkie te składniki blendować, zaczynając od małych obrotów coraz bardziej je zwiększając. Do ubijanej masy, cienkim strumieniem dodajemy olej. Z upływem czasu mieszania, sos powinien robić się coraz bardziej gęsty. Mieszamy do momentu, kiedy majonez połączy się w całości z olejem i uzyska jednolitą, gładką konsystencję.

Jeśli chcemy, aby był gęstszy to blendujemy go dłużej. Gotowy majonez przekładamy do szklanej miseczki bądź słoja i wkładamy do lodówki. Musimy jednak pamiętać, aby zjeść go dość szybko, gdyż psuje się szybciej niż sklepowy, ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów. Gdy majonez jest gotowy, możemy zacząć swoją kulinarną przygodę w kuchni tworząc swoje dania z dodatkiem pysznego, domowego sosu. Jeśli chcemy, aby na talerzu wyglądał on jeszcze bardziej fantazyjnie, możemy zmienić mu kolor, bądź smak np. majonez zielony: do 1 szklanki majonezu dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanej pietruszki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here