Naleśniki to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, którym zajadają się zarówno dzieci jak i dorośli. Można je jeść na słodko lub na słono, na ciepło lub na zimno, a także zapiekać.

Jak się robi naleśniki?

Jak się robi naleśnikiJak się robi naleśniki? Kluczowymi i zarazem jedynymi składnikami są: jajka, mleko i mąka. Proporcje na ok. 12-14 naleśników to: 2 jajka, 1 lub 1,5 szklanki mąki, 2 szklanki mleka oraz szczypta soli. Jeżeli chcemy, by nasze naleśniki były bardziej chrupiące do ciasta można dodać wody gazowanej (np. 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody). Składniki miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą. Wiele osób robi ciasto na naleśniki „na oko”, ponieważ tak naprawdę wystarczy kontrolować konsystencję ciasta, by nie było za rzadkie. Przed rozpoczęciem smażenia warto odstawić ciasto na kilkanaście minut. Dzięki temu naleśniki lepiej się smażą.

Naleśniki na słodko

Naleśniki najczęściej przyrządza się na słodko, np. z ulubionym dżemem albo serem białym urobionym z cukrem i śmietaną. Do sera można dodać również żółtko jajka i cukier waniliowy. Jeśli mowa o serze to alternatywnym pomysłem jest zapieczenie uprzednio usmażonych naleśników posmarowanych masą serową w naczyniu żaroodpornym. Dobrym dodatkiem do naleśników są też świeże owoce (banany, jagody, maliny, brzoskwinie), bita śmietana oraz czekolada. To danie nie musi być przygotowywane tylko i wyłącznie na słodko.

Naleśniki na słono

Naleśniki świetnie sprawdzają się bowiem w wersji na słono, np. z kurczakiem, ze szpinakiem i fetą, nadziewana serem ricotta i szpinakiem. Jeżeli zostało nam parę naleśników z obiadu możemy zrobić z nich danie na następny dzień. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie są parówki w naleśnikach: parówkę zawijamy w naleśnik, podgrzewamy chwilę ( np. w mikrofalówce), polewamy ketchupem, posypujemy natką pietruszki i serwujemy z surówką z marchewki, selera i jabłka. Przepis można oczywiście modyfikować według własnego uznania. Z pozostałych naleśników można również zrobić krokiety. Tradycyjne to oczywiście te z kapustą i grzybami, ale równie dobrze smakują z mięsem czy innymi pysznymi farszami, które można przyrządzać według własnego uznania, eksperymentować.

Jeżeli nasze dziecko zaprasza do siebie kolegów czy koleżanki, a my zastanawiamy się co przyrządzić, by każdy zjadł ze smakiem, to naleśniki są świetną alternatywą zamiast zamawiania niezdrowej pizzy, frytek, czy innych dań typu fast food. W dodatku jeżeli potrafisz podrzucać naleśniki jak prawdziwy szef kuchni zapewnisz gościom dodatkową atrakcję.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here