Jak upiec najlepsze ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe jest idealną propozycją na wiele okazji – sprawdzi się zarówno w przypadku rodzinnych imprez, jak i spotkania ze znajomymi przy kawie. Oto garść wskazówek, dzięki którym wykonasz idealne ciasto czekoladowe bez żadnych problemów.

Jak przygotować ciasto czekoladowe?

Pyszne ciasto czekoladowe wymaga najwyższej jakości składników, a szczególną uwagę warto zwrócić na czekoladę lub kakao. Każdy wykorzystywany produkt powinien charakteryzować się wyrazistym i intensywnym smakiem, dlatego dobrze sprawdzi się np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel i kakao ciemne z Ghany E.Wedel. W przygotowaniu ciasta równie ważna jest dokładność – jajka z cukrem powinny być dobrze ubite na delikatną, puszystą masę, a mąka przesiana i stopniowo dodawana do pozostałych składników, co zapewni wypiekowi idealnie gładką konsystencję.

Jak urozmaicić przepis na ciasto czekoladowe?

Czekolada doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami – podobnie jest w przypadku czekoladowego ciasta. Dodanie do masy płatków chili lub czerwonego pieprzu przełamuje słodycz, wprowadzając do smaku deseru odrobinę kontrastu. Jako dodatek do ciasta bardzo dobrze sprawdzą się także bakalie, np. rodzynki lub posiekane orzechy. Ciekawą propozycją jest również zamiana proponowanej w przepisie czekolady gorzkiej na inną, przykładowo czekoladę mleczną lub – idąc o krok dalej – mieszankę różnych rodzajów czekolady.

Jak piec ciasto czekoladowe?

Optymalna temperatura pieczenia ciasta czekoladowego to 170-175 stopni. Warto również wspomnieć o termoobiegu, dzięki któremu ciasto piecze się równomiernie. Jedną z najbardziej istotnych kwestii jest czas, jaki przysmak powinien spędzić w piekarniku. Trudno jest go jednoznacznie określić – zależny jest między innymi od wielkości formy i grubości ciasta. W przypadku tortownicy o średnicy 21 cm pieczenie zajmuje około 40 minut, w większych formach wypiek może być gotowy już w pół godziny. Stan wypieku warto sprawdzić już po około 30 minutach pieczenia, używając do tego drewnianego patyczka, co pozwoli uniknąć przypalenia deseru.

Minikompendium wiedzy na temat pieczenia ciasta czekoladowego znajduje się pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here