Jak zrobić beze

Słodziutką, efektowną bezę zrobimy bez problemu sami w domu. To nic trudnego, a daje mnóstwo satysfakcji, bo pięknie upieczona, uformowana w duże blaty lub małe beziki masa, prezentuje się bardzo luksusowo i wygląda nieziemsko apetycznie. Jak zrobić beze i pyszne desery z jej dodatkiem? O tym dzisiaj.

Jak zrobić beze?

Jak zrobić bezeBeza to po prostu cukier połączony z białkiem jaja kurzego i upieczony w piekarniku w niskiej temperaturze. Beza raczej suszy się w ciepłym piekarniku niż piecze.Jednym z popularniejszych deserów, który przygotujemy z dodatkiem bezy, jest efektowny i bardzo ekskluzywny tort Pawłowej. To tradycyjny przekładaniec, ale zamiast blatów biszkoptowych używamy tutaj warstw pysznej, słodkiej bezy. Wydaje się, że to wyższa szkoła cukierniczej jazdy, ale w rzeczywistości taki deser przygotujemy bez problemy, jeśli tylko opanujemy sztukę wypiekania bezy.

Na początek przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia, którym wykładamy blachy do pieczenia. Rysujemy na nich ołówkiem okręgi, które posłużą nam za formę. Wielkość okręgów zależy od wielkości tortu, jaki chcemy przyrządzić. Na początek wystarczy przygotować dwa blaty bezowe, ale równie dobrze może być ich więcej. Na wyrysowane okręgi wyciskamy masę bezową. Warstwa powinna mieć mniej więcej 2-4 cm. To też kwesta indywidualna, ale cieńsze warstwy krócej się suszą i łatwiej kroją. Beza nie może być jednak zbyt cienka, aby nie rozkruszyła się podczas przenoszenia na paterę czy półmisek.

Blaty wypiekamy w piekarniku nieco dłużej niż małe bezy

Ale nie za długo, aby w środku pozostały miękkie. Do przełożenia tortu Pawłowej służy bita śmietanka. Należy ją ubić na sztywno, dosłownie ze szczyptą cukru pudru lub żelatyny, aby nadać jej nico więcej sztywności i przedłużyć trwałość. Ale beza jest sama w sobie już tak słodka, że wszelkie dodatki dosładzające są absolutnie zbędne. Można za to dodać nieco wanilii lub innych aromatycznych składników np. skórki cytrynowej czy pomarańczowej, aby uperfumować śmietanę i nadać deserowi charakteru.

Blaty bezowe przekładamy dość grubymi warstwami kremu śmietanowego. Na każdą warstwę można poukładać świeże owoce lub owoce z puszki. Ważne, aby nie były one zbyt słodkie, a lekko kwaskowe, by przełamać mdły smak bezy. Sprawdzą się wszelkie owoce jagodowe i cytrusy, oraz truskawki, porzeczki, czy winogrona. Samą bezę również warto nieco uatrakcyjnić kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, czy dowolnym likierem smakowym.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here