Podwyższona temperatura to typowe zjawisko towarzyszące przeziębieniu i grypie. Choć w wielu osobach budzi obawy, bo wiadomo, że wysoka gorączka jest niebezpieczna, lekarze napominają, że lekko podwyższona temperatura wcale nie powinna być zbijana. Dlaczego? Świadczy to o tym, że organizm podjął walkę z patogenami chorobotwórczymi, co jest zdecydowanie pozytywnym i pożądanym zjawiskiem. Organizm podwyższa ciepłotę ciała, gdyż w wysokiej temperaturze może unieszkodliwiać wirusy i bakterie. Zamiast więc zastanawiać się, jak zbić gorączkę wynoszącą na przykład 37 stopni, lepiej będzie pozwolić organizmowi działać, dzięki czemu szybciej upora się on z chorobą. Trzeba jednak stale monitorować temperaturę, by nie doszło do jej nadmiernego wzrostu. Poza tym gorączka jest szczególnie niebezpieczna u małych dzieci, osób z nadciśnieniem i w podeszłym wieku, w tych przypadkach trzeba więc zachować szczególną ostrożność.
Jak zbić gorączkę?
Kiedy gorączka jest wyższa, należy wdrożyć działania mające na celu jej zniwelowanie. Nie muszą to być jednak od razu tabletki – leki powinno się stosować tylko wtedy, gdy jest to niezbędne. Warto więc wcześniej spróbować domowych metod, które są dla organizmu o wiele bezpieczniejsze i stanowią dla niego dużo mniejsze obciążenie. Podstawowy sposób to zimne okłady, które można wykonywać nie tylko na czoło, ale też pachwiny i pachy. Jeśli gorączka jest znacznie podwyższona, dobrym wyjściem będzie też chłodna kąpiel, ale nie bardzo zimna, jedynie kilka stopni niższa od ciepłoty ciała. Bardzo dobrze na gorączkę działają też domowe napary, na przykład z lipy i malin. Wzmagają one wydzielanie potu, a pot schładza skórę oraz wydala z organizmu toksyny. Z tego też powodu ważne jest, by przy gorączce dużo pić, zwłaszcza że zwykle też towarzyszy jej wzmożone wydzielanie moczu – także w ten sposób organizm pozbywa się bakterii i toksyn.
Inne domowe sposoby na gorączkę to kompresy ze startego ziemniaka lub plastrów cebuli, jednak są one dość kontrowersyjne i stosują je tylko niektóre osoby
Kiedy jednak gorączka jest bardzo wysoka i stale rośnie, domowe metody mogą okazać się za słabe. Konieczne jest wówczas sięgnięcie po tabletkę, najlepiej o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.
Podczas gorączki zwykle też nie ma się apetytu, jednak nie powinno się rezygnować z jedzenia, gdyż organizm potrzebuje sił do walki z chorobą. Najlepiej będzie więc zjeść na przykład gorącą, lekką, ale pożywną zupę, na przykład bulion.