Jakie zdanie dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia powtarzają najczęściej? Jednym z murowanych kandydatów do zwycięstwa w tej kategorii byłoby na pewno „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Mimo że słyszymy je tak często, wielu z nas nie do końca wie, jak właściwie wprowadzić je w życie. Co zjeść na śniadanie, by zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę niezbędnych składników odżywczych? Oto 3 pomysły, które warto wypróbować: pasta z wędzonego pstrąga, owsianka z bananem oraz ziołowa szakszuka.
Pomysł 1: razowe pieczywo i pasta rybna (np. pasta z wędzonego pstrąga)
Czy kanapki są zdrowe? Jeśli przygotujemy je w odpowiedni sposób – jak najbardziej. Pierwsza ważna sprawa, na którą warto zwrócić uwagę, to odpowiedni typ pieczywa. Najwięcej witamin i istotnego dla regulacji przemiany materii błonnika pokarmowego zawiera ciemne pieczywo pełnoziarniste – np. z ziarnami słonecznika czy dyni. Warto o tym pamiętać, robiąc zakupy w piekarni.
A co do chleba? Zdrowym i smacznym pomysłem wydaje się domowa pasta rybna – np. pasta z wędzonego pstrąga z twarogiem, garścią aromatycznych kaparów i 2 łyżkami dobrego majonezu. Taki zestaw składników obfituje w białko, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu. Porada: pasta z pstrąga wędzonego smakuje jeszcze lepiej, gdy posypie się ją świeżo posiekanym koperkiem.
Pomysł 2: owsianka z bananem i orzechami
Owsianka – uważana przez lata za nudną śniadaniową opcję bez smaku – od kilku lat wraca do łask, a jej amatorzy udowadniają, że może mieć wiele zaskakujących twarzy. Przede wszystkim, przygotowując owsiankę, wcale nie trzeba ograniczać się wyłącznie do płatków owsianych – warto wypróbować także dostępne bez problemu płatki gryczane, jaglane, orkiszowe czy ryżowe. Co więcej, do bogatej w błonnik i węglowodany zbożowej „bazy” można dobierać dowolne dodatki, co sprawia, że nasza owsianka co dzień może wyglądać inaczej.
Chcesz dodać sobie energii o poranku? Do swojej owsianki wkrój banana, a całość posyp ulubionymi orzechami. W ten sposób zapewnisz sobie uczucie sytości na długi czas i zapomnisz o problemach z koncentracją.
Pomysł 3: ziołowa szakszuka
Jajka, jako jedno z najcenniejszych źródeł łatwo przyswajalnego białka, sprawdzają się na śniadanie jak żaden inny składnik. Połącz je z pełnymi witamin i składników mineralnych pomidorami, a otrzymasz prawdziwe śniadanie mistrzów… Na ten pomysł wiele wieków temu wpadli już mieszkańcy Bliskiego Wschodu – i tak powstała pyszna, aromatyczna szakszuka. By ją przyrządzić, podsmaż pomidory z odrobiną czosnku, hojną garścią oregano i bazylii oraz szczyptą kuminu, a następnie wbij na patelnię jajka i poczekaj, aż ich białka się zetną. Do tego kromka razowego chleba i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe.
Które danie najbardziej przypadło Ci do gustu: pasta z pstrąga wędzonego, owsianka z bananem czy szakszuka?